2010-09-27

The Edwin Hawkins Singers: Oh, Happy Day (1969)


Apropå ultimata versioner och klassiska inspelningar… Det är väl lika bra att vi tar världens troligen mest ikoniserade gospelinspelning någonsin på en gång.

Edwin Hawkins är en legend i gospelhistorien, inte minst för sina smakfullt storslagna arrangemang och jättekörer. I den här inspelningen har jag alltid tyckt att det låter som om kören består av ungefär 300 personer. Så är det ju inte riktigt, men så översvallande är känslan.

För många representerar nog den här sången den klassiska gospelns essens och hur man tänker sig att det låter i en tvättäkta southern baptist-kyrka en söndagmorgon. Jag tänker kanske mer på 50-talets vokalkvartetter och -kvintetter som den mest klassiska gospeln. Men visst är känslan i inspelningen helt överväldigande.

1969 var Edwin Hawkins och hans kör helt okända. De hade hoppats kunna sälja 500 exemplar av sin första LP. Året därpå hade singeln Oh Happy Day sålts i sju miljoner exemplar världen över.

Precis som t.ex. The Staple Singers kändaste inspelningar har Oh, Happy Day förekommit i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Men den går aldrig riktigt att spela sönder. Den är för stark för det.

“”

Advertisements

Tags: , ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: