2010-08-10

Sam Cooke: Steal Away (1958)

Sam Cooke började enligt egen utsago att skriva och sjunga sina fantastiska poplåtar “because of  his economic situation”. Men samtidigt som han spelade in You Send Me och andra klassiker fortsatte han att sjunga med The Soul Stirrers. Detta föll dock inte i god jord hos Specialty Records och Cooke fick lämna gruppen och skivbolaget.

Med sig in i popbranschen hade han sin främsta gåva: den vackra rösten. Han behöll också mycket av innerligheten och det patenterade wailandet, vilket gjorde att popörhängen som Chain Gang, Wonderful World och Bring It On Home To Me blev hörnstenar i byggandet av den nya genren “Soul Music”.

Även om vissa makthavare inom musikbranschen vände Cooke ryggen efter att han börjat sjunga “The Devil’s Music” fortsatte han att referera till gospelvärlden, både musikaliskt och textmässigt. Wonderful (“My Lord is wonderful…”) omarbetades till Loveable (“My girl, she’s loveable…”) och bönerna riktades i mer diffus riktning, som i Somebody Have Mercy.

Och vad är exempelvis medborgarrättsrörelsens theme song framför andra, A Change Is Gonna Come, om inte en psalm om kamp och kval? Den sången har också spelats in av ett antal gospelartister. Deitrick Haddon briljerade med en makalös version på förra årets Trumpet Awards och Yolanda Adams sjöng den vid en konsert i Vita Huset, som Barack Obama anordnade för att fira medborgarrättsrörelsen.

Det hände också efter avpolleteringen 1957 att Sam Cooke sjöng in renodlade gospellåtar. Det kanske finaste exemplet på detta är den finstämda, sorgsna och längtansfulla Steal Away, som kom redan 1958.

“My Lord he calls me, he calls me by the thunder
The trumpet sounds within my soul
I ain’t got long to stay here”

Advertisements

Tags: ,

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s


%d bloggers like this: